Увічнення пам’яті Осипа Микитки: відкриття дошки в селі Заланів

1 листопада 2023 року за ініціативою громадської організації «Воїни добра» на Івано-Франківщині пройшли заходи, присвячені 105-й річниці Листопадового чину. Як відомо, 1 листопада 1918 року під проводом сотника Легіону Українських Січових Стрільців Дмитра Вітовського у Львові розпочалося антипольське повстання, метою якого було встановлення української влади на західноукраїнських землях. Результатом повстання стало проголошення Західноукраїнської Народної Республіки, а сама подія увійшла в історію під назвою «Листопадового чину».

Здається, це вже далека історія, яка є невід’ємною частиною історії Незалежної України. Але представники громадської організації «Воїни добра» вирішили наповнити її новим змістом, що особливо актуально в контексті сучасних подій, пов’язаних з російсько-українською війною та героїчним протистоянням українського народу збройній агресії  сусідньої держави. Адже це протистояння відбувається не лише на лінії зіткнення двох армій, а й на ідеологічному та історичному фронтах, – вважає голова правління ГО «Воїни добра» доктор історичних наук, професор Олександр Кривоконь. – Отже необхідно вибудовувати ефективну оборону на цих фронтах і проводити наступальні дії, використовуючи наш історичний досвід і героїчні сторінки української історії.

Одна з цих сторінок пов’язана з ім’ям  сотника УСС, а згодом генерал-хорунжого Української Галицької Армії Осипа Микитки (1878-1920), який загинув у московському полоні.  Він увійшов в історію як визначний військовий діяч, останній командувач УГА. Але так сталося, що за радянських часів (та й пізніше) його ім’я було несправедливо забуте і практично викреслене з історії. Навіть на батьківщині О. Микитки, в селі Заланів на Івано-Франківщині про нього мало що знали. Лише завдяки зусиллям журналіста і краєзнавця Мирона Мельника та інших істориків це ім’я не було остаточно забуте. Також Мирон Михайлович доклав багато зусиль для того, щоб нарешті повернути це ім’я з тіні історії й гідно пошанувати на його батьківщині. Випадкове (а може й не випадкове) знайомство Мирона Мельника з Олександром Кривоконем прискорило цей процес і зробило його не зворотнім.

Першим вагомим кроком на шляху до відновлення історичної правди і справедливості стало  відзначення у лютому 2023 року  145-ї річниці від дня народження Осипа Микитки, в якому взяв участь голова правління ГО «Воїни добра» О. Кривоконь. Тоді ж за його ініціативою було започатковано  розроблення масштабного історико-патріотичного проєкту з увічнення пам’яті про генерал-хорунжого Осипа Микитку, який передбачає проведення архівних досліджень про військового діяча, наукових конференцій, зустрічей, видання друкованих матеріалів, а також відкриття меморіальної дошки Осипу Микитці на його батьківщині і спорудження пам’ятника в місті Рогатині. Ця ініціатива була підтримана багатьма небайдужими патріотами України, зокрема, директором ТзОВ «Еліпс» Богданом Гордієм, в.о. директора підприємства ТзОВ «Галхімсервіс» Андрієм Середюком, Рогатинським міським головою Сергієм Насаликом та його першим заступником Миколою Шинкарем, очільником Івано-Франківської РВА Олександром Ярощуком, президентом «Центру Європейської Інтеграції» Геннадієм Микиткою і головою місцевої організації Спілки ветеранів Афганістану Андрієм Рибієм. Дуже важливою стала і підтримка Науково-дослідного центру гуманітарних проблем ЗСУ в особі полковника Володимира Мороза, який надавав і надає «Воїнам добра» консультативну допомогу.

Посилання на відеоматеріал з наради у Рогатинській міській раді: https://rmtg.gov.ua/ua/transport1/44/2910

Була підтримана й ініціатива щодо присвоєння імені Осипа Микитки Заланівській гімназії. Вже  23 липня 2023 року  Рогатинська міська рада ухвалила відповідне рішення і затвердила новий статут гімназії. Невдовзі було проведено добротний ремонт приміщення гімназії, до якого були залучені місцеві підприємці та меценати. До речі, одним з цих меценатів став випускник названого закладу, директор ТзОВ «Еліпс» Богдан Гордій. Але це був лише початок.

26 вересня 2023 року виконавчий комітет Рогатинської міської ради надав дозвіл на встановлення на фасаді історичного корпусу Заланівської гімназії імені Осипа Микитки меморіальної дошки генерал-хорунжому УГА, а вже за кілька місяців ГО «Воїни добра» виготовила у Харкові саму дошку і презентувала її громадськості. Автором цієї роботи став відомий харківський скульптор Роман Блажко, якого також можна зарахувати до когорти  воїнів добра. Працюючи над скульптурною композицією, він вивчив не лише біографію Осипа Микитки та його фотографічні зображення, а й проникся ідеєю самого проєкту, який передає незламний дух генерал-хорунжого. Крім того, Роман Блажко виготовив і макет пам’ятника Осипу Микитці, який, в майбутньому обов’язкового постане на його малій батьківщині.

Відео з презентації проєкту увічнення пам’яті Осипа Микитки та меморіальної дошки: https://www.youtube.com/watch?v=6jjwqDkxL20

Нарешті 1 листопада в селі Заланів Рогатинської територіальної громади відбулося урочисте відкриття пам’ятної дошки Осипу Микитці, в якому взяли участь жителі села, представники місцевої влади і духовенства, школярі, ветерани російсько-української війни, громадські діячі, підприємці тощо. Перед цим представницька делегація в супроводі почесної варти пластунів поклала квіти до пам’ятника організатору Листопадового чину, полковнику УГА і державному секретареві військових справ ЗУНР Дмитру Вітовському в селі Підгороддя Рогатинської громади. В самому Рогатині гості міста і представники ГО «Воїни добра» відвідали  церкву Зішестя Святого Духа, яка є  пам’яткою ЮНЕСКО, та оглянули  експозиції історико-краєзнавчого музею «Опілля».

Ця знакові події в черговий раз засвідчили, що українці знають і шанують свою історію, а отже ніколи не скоряться перед чужинцями, з якого боку вони б не приходили на українську землю. Так вважає і голова правління ГО «Воїни добра» Олександр Кривоконь. Виступаючи перед учасниками  урочистого зібрання, яке проходило біля Заланівської гімназії імені Осипа Микитки, він зазначив, що ця подія поєднала минуле, сьогодення і майбутнє України. Від імені командування Сил безпеки і оборони України він подякував тим рогатинцям, які сьогодні захищають Україну із зброєю в руках і висловив надію, що всі вони живими повернуться додому. О.Г. Кривоконь повідомив, що наразі командування Збройних Сил України розглядає питання про присвоєння імені генерал-хорунжого Осипа Микитки одній із бригад, яка буде сформована на Івано-Франківщині. Від імені ГО «Воїни добра» він також вручив пам’ятну медаль «За збереження української історії» Мирону Мельнику й подякував йому за плідну співпрацю.

Отже, історико-патріотичний проєкт з увічнення пам’яті про генерал-хорунжого Осипа Микитку триває. А громадська організації «Воїни добра» вже працює над новими ідеями і проєктами.

Посилання на фоторепортаж з відкриття пам’ятної дошки в селі Заланів: https://rmtg.gov.ua/ua/novyny/44/4038

Відеорепортаж з відкриття пам’ятної дошки в села Заланів: https://www.youtube.com/watch?v=ixC5GPQ5pXI

Автор: Віктор Козоріз, журналіст, член НСЖУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *