«Війна може відібрати життя Героїв, але пам’ять про них – ніколи!»

Наприкінці 2023 року Громадська організація «Воїни Добра» виступила з ініціативою реалізації проекту вручення пам’ятних медалей «Вічна пам’ять Героям Прикарпаття» родинам загиблих захисників України. Даний проект мав на меті не лише сприяти вшануванню пам’яті полеглих Героїв, але і підтримати родини, які переживають втрату близьких на війні, а також об’єднати людей через співчуття і добрі справи. Командування Івано-Франківського територіального центру комплектування та соціальної підтримки також прийняло рішення долучитись до реалізації цього соціально важливого проекту.

Відтак, 27 лютого 2024 року на зустрічі з членами сімей загиблих Героїв у містах Галич та Бурштин відбулось вручення пам’ятних відзнак для мешканців 8 територіальних громад Прикарпаття.

Під час церемонії вручення Олександр Кривоконь та представник Івано-Франківського ТЦК підполковник Юрій Мухін висловили зворушливі слова співчуття та закликали усіх вічно пам’ятати й цінувати подвиг тих, хто віддав життя за нашу Україну. Йшлося й про те, як важливо берегти історії близьких загиблих людей, вшановувати їх, а членам родин – не залишатися наодинці з болем.

Одна з учасниць події у приватній бесіді підкреслила, що хотіла б, щоб усі заходи в її громаді розпочиналися із хвилини мовчання за загиблими, а також висловилася щодо важливості увічнення пам’яті про Героїв та їх нагородження для їх дітей: «Нехай наші діти мають підтвердження того, що українці та держава цінують подвиг їхнього батька».

Вручення пам’ятних відзнак членам сімей загиблих захисників буде здійснено і в інших громадах Прикарпаття.

Виступ у Прикарпатському військово-спортивному ліцеї

Одним з пріоритетних напрямів роботи ГО «ВОЇНИ ДОБРА» є сприяння патріотичному вихованню молоді та розвиток у представників молодого покоління національної свідомості.

26 лютого 2024 року відбулася цікава зустріч подружжя Кривоконів з ліцеїстами Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату (м. Надвірна). Упродовж невимушеного спілкування Олександр Кривоконь розповів про перші дні повномасштабного вторгнення та захист міста-героя Харків, відповів на запитання щодо історичного досвіду українських перемог над росіянами, а ще подарував літературу та методичне забезпечення, що містить ілюстративний матеріал стосовно етапів розвитку українського війська та відповідних військових одностроїв у різні часи.

Також була надана корисна для ліцеїстів інформація про можливості опанування військовими спеціальностями (зокрема, і в царині військової психології) в Національній академії Національної гвардії України. Особливий інтерес викликала демонстрація деяких наснажувальних технік для підтримки та відновлення ресурсних станів особистості.

Після закінчення заходу керівництво, викладацький колектив навчального закладу та ліцеїсти висловили побажання щодо продовження співпраці та організації нових зустрічей у червні 2024 року.

На благодійному аукціоні в Яремче продано лот ГО “Воїни добра”

22 лютого у Яремче відбувся IV благодійний аукціон на підтримку 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади “Едельвейс”. Загалом було продано 38 лотів, за які зібрали 2,4 млн. гривень.

ГО “Воїни добра” виставило на аукціон портрет українського класика Василя Симоненка, виконаний на тубусі від снаряду. Автором є земляк поета, “воїн добра”, художник Володимир Мірошниченко. 

Зображення палкого патріота, борця за правду Василя Симоненка на артснаряді 120-го калібру переданого з-під Бахмута має символічне значення: Україна боролася, бореться та обов’язково переможе.

Представлення лота ГО “Воїни добра” можна переглянути за посиланням, а сюжет про аукціон вийшов на телебаченні.

День книгодарування у Рогатинські бібліотеці від ГО “Воїни добра”

14 лютого, у Міжнародний день дарування книг, ГО «Воїни добра» на чолі з Олександром Кривоконем передала Рогатинській центральній бібліотеці понад 1500 книг, серед яких твори для дітей і юнацтва, історичні дослідження, література про українське військо. 

До організації збору книг долучились й інші громадські організації та волонтери:
– група компаній «Фактор», очолена президентом Сергієм Політучим (м.Харків);
– ГО «Спілка захисників України» Салтівського району міста Харків, голова – Микола Овчаренко;
– Володимир Мороз, керівник Науково-дослідного центру гуманітарних проблем ЗСУ МОУ, полковник (м.Київ);
– Іван Монолатій, доктор політичних наук, кандидат історичних наук, професор факультету історії, політології і міжнародних відносин ПНУ імені Василя Стефаника (м.Івано-Франківськ);
– члени ГО «Воїни добра» Жук Юрій, Ромащін Євген, Фесенко Сергій, Моршнєв Станіслав, Мещеряков Михайло, Лихольот В’ячеслав, Лихольот Роман, Гордій Богдан.

На честь урочистої події рогатинці організували  тематичні театралізовані мініатюри з відомими історичними постатями Опілля. Також виступили начальник відділу культури Рогатинської міської ради Ольга Рибій та директор Рогатинської ЦБС Ірина Худич.

Відео сюжет про цю подію можна переглянути за посиланням.

Відкрита лекція Олександра Кривоконя у Заланівській гімназії

9 листопада у Заланівській гімназії імені Осипа Микитки Рогатинської міської ради Івано-Франківської області відбулась відкрита лекція Олександра Кривоконя в рамках залучення молоді до історико-патріотичних проєктів. Учні мали змогу ознайомитись із книгами О.Г. Кривоконя, а також отримати відповіді на питання щодо історії та сьогодення. Зокрема школярів цікавили питання патріотизму, історії визвольних воєн українського народу і визначних постатей української незалежності. Також дітей, звичайно, хвилює сучасна російсько-українська війна, “як там” на передовій та яке майбутнє очікує Україну.

Після лекції Олександр Кривоконь передав бібліотеці Заланівської гімназії свої книги з історії тракторобудування, філателії та фалеристики, а для фізичного розвитку дітлахів – комплект спортивних м’ячів. Колектив гімназії, у свою чергу, відзначив лектора подякою за сприяння розвитку історичної пам’яті, вивчення і популяризацію маловідомих сторінок історії України та постатей славетних українців, за почуття любові до України та пошанування її святинь.

 

Увічнення пам’яті Осипа Микитки: відкриття дошки в селі Заланів

1 листопада 2023 року за ініціативою громадської організації «Воїни добра» на Івано-Франківщині пройшли заходи, присвячені 105-й річниці Листопадового чину. Як відомо, 1 листопада 1918 року під проводом сотника Легіону Українських Січових Стрільців Дмитра Вітовського у Львові розпочалося антипольське повстання, метою якого було встановлення української влади на західноукраїнських землях. Результатом повстання стало проголошення Західноукраїнської Народної Республіки, а сама подія увійшла в історію під назвою «Листопадового чину».

Здається, це вже далека історія, яка є невід’ємною частиною історії Незалежної України. Але представники громадської організації «Воїни добра» вирішили наповнити її новим змістом, що особливо актуально в контексті сучасних подій, пов’язаних з російсько-українською війною та героїчним протистоянням українського народу збройній агресії  сусідньої держави. Адже це протистояння відбувається не лише на лінії зіткнення двох армій, а й на ідеологічному та історичному фронтах, – вважає голова правління ГО «Воїни добра» доктор історичних наук, професор Олександр Кривоконь. – Отже необхідно вибудовувати ефективну оборону на цих фронтах і проводити наступальні дії, використовуючи наш історичний досвід і героїчні сторінки української історії.

Читати далі

Науково-практичний семінар «Військово політична еліта української революції 1914–1923 рр.: історія, традиція, сьогодення» в Івано-Франківську

31 жовтня у Прикарпатському національному університеті відбувся науково-практичний семінар Науково-дослідного центру гуманітарних проблем Збройних Сил України «Військово політична еліта української революції 1914–1923 рр.: історія, традиція, сьогодення» (до 105-річниці Листопадового чину). Проєкт ініційований та здійснюється громадською організацією «Воїни добра» (м. Харків) за підтримки Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України.

В ході конференції, з поміж інших, виступив  голова ГО «Воїни добра» Олександр Кривоконь з доповіддю: “Відновлення історичної правди про українських героїв у діяльності ГО «Воїни добра»: історія і перспективи”. Зокрема йшлося про історико-патріотичний проект, присвячений увічненню пам’яті генерала-хорунжого Осипа Микитки. Також було презентовано книгу, присвячену діяльності генерала, науковій спільноті Івано-Франківська.

Читати далі

Презентація проєкту увічнення пам’яті генерала Осипа Микитки

17 жовтня в Kharkiv Media Hub відбувалася презентація проєкту з увічнення пам’яті видатного полководця, генерала-четаря Української Галицької Армії Осипа Микитки. Проєкт був ініційований громадською організацією «Воїни добра» (м. Харків) в рамках Державної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на період  до 2025 року. Його також підтримало  Головне управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України та адміністрація Рогатинської територіальної громади Івано-Франківської області, представники бізнесу тощо. Про це під час презентації повідомив голова ГО «Воїни добра», доктор історичних наук, професор Олександр Кривоконь.

Читати далі

Всеукраїнський конкурс студентських робіт на честь 100-річчя українського тракторобудування

Цього року виповнюється 100 років з моменту запуску серійного виробництва тракторів на теренах України. На честь даної події 28 червня Олександр Кривоконь разом з послідовниками наукової школи організували проведення заходу в Харківській державній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка.

До пам’ятної дати Олександр Кривоконь ініціював проведення Всеукраїнського конкурсу на кращу студентську роботу, присвячену історії українського тракторобудування та тракторовикористання. Читати далі

Увічення пам’яті генерал-хорунжого УГА Осипа Микитки: започаткування проекту

2 квітня Олександр Кривоконь відвідав краєзнавчий музей с. Заланів, Івано-Франківської обл.. Зокрема окрему увагу було приділено ознайомленню з матеріалами, присвяченими життєпису генерала-хорунжого Української Галицької армії Осипа Микитки.

“Потужно вписаний на скрижалях історії Микитка якнайменше є в пам’яті сучасників, у списку дат, подій та імен, які маємо згадувати щонайчастіше як еталон моральності і самопожертви”, – ці слова Мирона Мельника, керівника і засновника музею, дослідника пам’яті О. Микитки, надихнули О.Г. Кривоконя на започаткування історико-патріотичного проєкту з увічнення пам’яті генерала-хорунжого О. Микитки.