Ан-74. Ренесанс ринку і нові можливості виробництва

Сімейство літаків Ан-74 зараз потрапило у тінь нових проектів ДП «Антонов». Ми чуємо повідомлення про розробку транспортного Ан-178 і випробування Ан-132D, який створюється в інтересах і за кошти Саудівської Аравії.

Однак, крім нових проектів, Україна може запропонувати ринку авіаційних перевезень готовий продукт, який вже довів свою надійність і зібрав позитивні відгуки в експлуатації, особливо на малопідготовлених аеродромах, яких в світі набагатобільше, ніж супер-сучасних аеропортів.

Чому Ан-74 досі потрібний ринку?

Літак Ан-74 створювався для експлуатації в складних погодних умовах на рейсах малої і середньої протяжності. Літак може літати в Арктиці й Антарктиці при температурі -60 градусів, і в Африці, Америці або в Азії при температурі +45 град. Літак здатний злітати і сідати як з обладнаних ЗПС, так і галькових або снігових аеродромів.

Технічні характеристики Ан-74 дозволяють перевозити вантажі до 7,5 тонн і від 10 до 52 пасажирів, в залежності від модифікації літака. Крім перевезень вантажів літак може виконувати спеціалізовані завдання. В даний час на базі Ан-74 створені як цивільні, так і військові модифікації, які отримали визнання серед іноземних замовників.

Модифікації Ан-74 експлуатуються в Азії і Африці, і їхній парк можна було б розширити за рахунок будівництва нових зразків. Однак, біда в тому, що модельний ряд літаків типу «Ан» зараз намагаються розширити за рахунок розробки літаків з аналогічними характеристиками. Тобто, замість охоплення щонайбільшої частки ринку за рахунок пропозицій у різних сегментах вантажопідйомності, ринку пропонуються три однакові зразки – Ан-74, Ан-178 та Ан-132D. Внутрішня конкуренція, на жаль, ведеться між існуючим зразок, з налагодженим серійним виробництвом та проектами – Ан-178 та Ан-132D, – які перебувають лише на стадії розробки.

Зокрема, ДП «Антонов» зайнято розробкою транспортного літака Ан-178, характеристики якого схожі з Ан-74, але відрізняються тільки ступенем втілення. Сімейство Ан-74 давно пройшло всі «хвороби росту», які для нових літаків пов’язані з численними технічними відмовами. Щоб їх подолати потрібні час, знання і гроші. Як правило, витрати по усуненню технічних недоліків нових літаків несуть як розробник, так і виробник. І щоб ніхто не зазнав великих збитків, необхідна доволі серйозна серійна партія, яку замовив би стартовий замовник. Інакше дрібносерійне виробництво приречене на збитковість.

Чи варто втрачати гроші там, де їх можна було б заощадити? При наявності серійного Ан-74 у літака Ан-178 просто напрошувалася збільшена вантажопідйомність, в межах 10-15 тонн. Тоді б досвід і технології «Антонова» допомогли б завоювати ринок, а не посилювати жорстку внутрішню конкуренцію між проектами і заводами.

Таким же чином складається ситуація і з проектом Ан-132D. На кошти замовників з Саудівської Аравії «Антонов» зайнятий реновацією проекту військово-транспортного літака Ан-32. Незважаючи на те, що літак, оснащений західними двигунами і авіоникою, буде коштувати дорожче українського Ан-74, «Антонов» також зайнятий створенням нового конкурента антоновській техніці. Ймовірно, ситуація була б не такою гострою, якби не обмежені ресурси і можливості українського авіабудування в даний час.

Нецікавий, тому що невідомий

Сімейство літаків Ан-74 нині представлено модифікаціями Ан-74ТК-200 і Ан-74ТК-300. Абревіатура ТК означає можливість конвертації літака з транспортної в пасажирську. Літак виробляється серійно на Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві (ХДАВП), і сьогодні незаслужено «забутий» маркетинговими службами.

Чому?

Виною всьому стан заводу, який у зв’язку зі складною фінансовою ситуацією останні десять років зайнятий виживанням, а не розвитком.

Проте, потенціал ХДАВП з виробництва і продажу Ан-74 виглядає не так уже й погано на тлі загальної ситуації в українському авіабудуванні. На думку фахівців, галузь знаходиться в кризі. Авіаконструктор Анатолій Вовнянко в статті «Глибоке піке «Антонова»: Україна майже втратила авіабудування» виклав свій погляд на те, що відбувається в галузі.

На його думку, виробництво літаків Ан-74 було кинуто напризволяще, хоча модель має міжнародний попит. Навіть у найскладніші часи, які з 2004 року не залишають ХДАВП, не завадили випуску літаків. З того моменту Ан-74 було випущено не так багато як хотілося б, але все ж літаки не стоять на приколі, а активно експлуатуються.

З 2004 по 2014 роки замовникам було передано 11 літаків Ан-74 різних модифікацій, у тому числі Єгипту, Лівії, Туркменістану, Казахстану і Лаосу. Практично всі контракти передбачали опціон, однак зростання виробництва можливе лише за умови поліпшення фінансового стану заводу.

Нове керівництво в особі генерального директора Олександра Кривоконя було призначено на ХДАВП усього кілька місяців тому. Але першочерговим завданням для себе вже визначило пошук оптимальної схеми погашення кредиторської заборгованості та джерел фінансування для якнайшвидшого відновлення виробництва літаків Ан-74.

Джерело: Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *